Despre copii, abuzuri și traume.

V-as ruga sa lăsăm caterinca putin si sa citim impreuna, inseamna mult pentru mine sa știu ca noi putem sa discutam si pe teme serioase, nu doar sa stam intr-o caterinca continua.

A venit iar ziua aia din an cand sunt obligată de catre job sa merg la diverse cursuri care au ca tema abuzurile impotriva copiilor. Sunt vreo doua sau trei pe an, ultima tema a fost recunoașterea semnelor de abuz sexual la copii. Urmeaza in toamna alt curs cu tema abuzul fizic si psihic, acum ne-am bazat doar pe abuzul sexual.

Știți cum plec dupa o zi petrecuta cu psihologi, cadre medicale, politisti, sau victime care vin si isi spun povestea? Șifonată plec, facuta vraiște, merg din inerție… Plec plina de ură fata de abuzatori, fata de lumea in care traiesc, plec cu un gust amar si plec simtindu-ma atat de mica.

Peste 50% din abuzurile sexuale sunt efectuate de catre membri ai familiei, ~35 % de prieteni de familie/cunostinte, 10-12% se intampla in instituții (școli, grădiniță, aziluri, grupuri sportive), cel mai mic procent ramanand categoriei „random – la intamplare”, gen pe strada, mediu online.

Cursurile astea pe cat sunt de oribile, pe atat imi sunt de utile in a ma asigura ca nu imi scapa din vedere niciun semn cum ca un copil ar putea trai o tragedie.

Este un înfiorător sa afli ca o vanataie de pe cerul gurii la un copil de 1-2 ani nu este o „cazatura dupa o alergare cu lingurița in gura”, ci este urma a unui act sexual oral, sau ca o vizita intamplatoare la dentist duce la confirmarea unei suspiciuni de abuz. Ma opresc aici cu exemplele, mi-e foarte greu sa descriu imaginile.

Majoritatea parintilor care agreseaza sunt genul de parinti la care niciodata nu te-ai fi așteptat sa faca o asemenea nenorocire, este părintele acela cu o educatie inalta, cu o functie respectată, cu o casa/masina ultimul model, este o mama care jongleaza viata cu 2-3 copii, care arata impecabil, care are timp sa duca copiii la antrenamente, care gateste si pregateste pachete minunate catre copii, este părintele care se implica in activități invidiate de unii, tocmai pentru a isi crea un alibi, o imagine impecabila.

Ce vreau cu postul asta? Vreau sa sunati la politie imediat ce aveți o suspiciune ca un copil este victima unui abuz de orice natura. Vreau sa nu va fie teama sa luati atitudine, vreau sa acceptăm ca foarte mulți copii sunt abuzati si ca asteapta ca noi, cei din exterior, sa ii ajutam.

Educația sexuala incepe din grădiniță, mulți dintre voi veti fi impotriva acestor practici, dar noi nu facem decat sa invatam copiii cand sa spuna nu, cui sa spuna nu, ii învățăm ca nimeni in afara de mama/pappa nu are voie sa se atinga de zonele lor intime (iar aici le spunem despre diferenta dintre a da cu unguent un cuc, o pasarica iritat/a sau a abuza), le spunem ca e voie sa te joci de-a dr. cu alti copii atata vreme cat toti sunt de acord si ca trebuie sa te opresti cand ajungi in zonele intime, ii invatam ca copiii apar in urma unei relatii intime intre doi adulti („adultii se iubesc si au voie sa fie dezbracati cand nu sunt in prezenta copiilor”).

La varsta asta prescolara nu intram in detalii, doar ii invatam ce este voie si ce nu, si mai ales ii invatam sa spuna NU. Apoi le repetam ca noua ne pot povesti in siguranța, ca nimeni nu devine furios pe ei etc… diferite metode.

Ce credeti despre educatia sexuala ca tema de la varsta 5-6? Ce parere aveți despre obligatia noastra morala de a suna la politie in cazul unei banuieli de abuz? Ati putea sa sunați (la noi se poate si anonim, nu stiu cum este in Ro) la politie si sa depuneti o plângere? Daca da, felicitări! Daca nu, de ce nu?
Este o tema foarte sensibilă pentru multi, dar vreau sa știu ca am in lista si oameni cu care pot purta un dialog pe teme serioase.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s