Utopia umanității sau despre sistemul penal norvegianDostoyevsky scria: “The degree of civilization in a society can be judged by entering its prisons.”

Am auzit despre închisoarea asta acum 12 ani, era inca in construcție, se discutau niște sume uriașe investite in noua instituție. Știu ca la vremea respectiva am avut câteva reactii vis a vis planul arhitectural, ideii pe care era construita „pedeapsa” asta. Am urmarit de atunci fiecare emisiune despre, fiecare documentar, fiecare interviu cu detinutii, cu angajații, am fost mereu curioasa cum o sa fie pusa in practica ideea norvegiana de privare de libertate.

Scopul sistemului penal norvegian este de a scoate detinutii din el.

Închisoarea Halden este una dintre cele mai mari închisori din Norvegia, are in jur de 250 de deținuți, este inchisoare cu un nivel ridicat de securitate, deținuții sunt dintre cei mai periculoși (criminali, violatori, traficanți de droguri, pedofili), mulți sunt condamnați la pedeapsa maxima existenta in Norvegia – 21 de ani.

Fiecare prizonier are celula lui, cu baie proprie, tv, dvd, frigider. Ușile celulelor sunt deschise dimineața si inchise la ora 21.

Mesele se iau împreună, deținuții isi gătesc singuri, au acces la bucatarii echipate complet, au un magazin de unde își pot cumpăra mancare cu ceea ce se numește salariu de deținut.

Cand au terminat de mancat micul dejun pleaca fiecare la activitatea pe care și-a ales-o. Prin activitate ma refer la cursuri/scoala/educație/meserie. Au acces la cursuri, pot alege sa studieze cursuri universitare cu profesori sau sa învețe meserii. Au studio unde pot face muzica, librărie, sala de film, de sport. Au încăperi dotate unde invata sa devina mecanici auto sau tamplari, au acces permanent la obiecte ascuțite, cutute, ciocane, obiecte care ar putea omora cu ușurință un om.

Au program de lucru 8-16, apoi revin in zonele de care aparțin și își pregătesc cina. Seara o petrec împreună, joaca diferite jocuri de masa, ies in curte la plimbare, se retrag in camera lor daca vor.

Pot primi 2 vizite conjugale pe săptămână, pot parasi inchisoarea 7-8 ore timp in care pot sa se plimbe, ducă la cinema, vizita familia, iesi la cina in oraș. Nimeni nu a evadat.

Inchisoarea asta nu are gratii, are un gard de beton undeva departe de clădirile instituției și atat. Gardul este menit sa le reaminteasca faptul ca nu sunt liberi. Angajații închisorii nu au arme, pistoale, au încăperi din care isi pot procura un scut si un baston in caz de nevoie.

Știu, e greu de crezut ca asta este o pedeapsa, inchisoarea arata ca un hotel. Angajații beau cafea cu prizonierii, stau și mananca cina împreună, joaca baschet impreuna.

In 1998 Ministerul Justiției din Norvegia a reevaluat obiectivele și metodele Serviciului de corecție, punând accentul explicit pe reabilitarea deținuților prin educație, formare profesională și terapie, a prioritat reintegrarea, cu un accent deosebit pe ajutarea deținuților să găsească locuințe și să lucreze cu un venit constant înainte de a fi eliberați.

Nu poți cere înțelegere, empatie, nu poti cere altui om sa fie bun si un model pentru alții daca tu nu ești un model. Va las cateva poze. Sper sa nu ajungem niciodată p-acolo, cred puternic ca privarea de libertate este crunta oricat de draguta pare încarcerea. Lockdownul Covid ne-a aratat unora dintre noi cum este sa nu poti sa te misti liber cum dorești și suntem mulți făcuți cu nervii din pricina asta.

Fiți un model pentru alții, un model bun!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s