„Tot tampita ai rămas!”
„Esti la fel de cretina ca-ntotdeauna!”
„Bah, tu nu te-ai schimbat!”

Astea sunt reacțiile oamenilor care ma știu din copilărie cand ma reîntâlnesc dupa 20+ ani si stau de vorba cu mine sau pur și simplu ma citesc pe aici sau pe blog.

Mi se face instantaneu mila de ei, de incapacitatea lor de a vedea dincolo de imaginea unui adolescent umilit, infometat, infrigurat, batjocorit, neiubit și nerespectat. Oamenii din trecut greu vor reusi sa se adapteze la omul care esti acum, te vor percepe in continuare ca fiind sărăcia aia din cartier de care stia toata lumea și care a avut „noroc” in viata.

„Ai avut noroc!” – imi sangereaza urechile cand aud asta. Lumea imi anuleaza toata munca, toate eforturile, sacrificiile, chinurile, tupeul, lupta, viata. Viața mi-o anuleaza când cineva imi spune „Ai reusit pentru ca ai avut noroc!”

Nu norocul a facut sa fiu un om respectat in randul colegilor, și nici norocul nu a facut sa ajung din a dormi de mila pe unde apuc la a avea 3 locuințe, asa cum nici faptul ca nu am innebunit cand majoritatea ar fi facut-o nu este un noroc.

Am muncit de mi-a venit rău, am muncit cu mine sa ma schimb asa cum nu as fi crezut vreodata ca voi putea. Am ales sa ignor tot startul mizerabil la care am fost expusa și sa depășesc condiția de saracie a cartierului. Și atat de tare mi-am dorit treaba asta incat am stiut ce trebuie sa fac, cu cine sa vorbesc, ce, in ce fel, am avut un plan și m-am tinut de el. Am vrut sa imi depășesc condiția, ba chiar am vrut sa demonstrez oricui n-ar fi putut sa creada asta.

„Ai ramas la fel!”… Ba deloc, amice, ba deloc!

Acum nu imi mai este foame, nici frig, acum nu cersesc și stau imbracata de căpătat, acum nu imi este frica sa fiu aruncata in strada și de foarte multa vreme am incetat sa am coșmaruri. Acum nu mai permit nimănui sa ma abuzeze in niciun fel, acum se uita lumea in sus ca sa ma priveasca, nu jos.

Vedeți voi, ne e greu sa vedem evoluția pozitiva a oamenilor si sa le dam credit pentru asta, le spunem „Ai avut noroc!”. De ce? De ce le desconsideram puterile de supravietuire, de reinventare, de evoluare?

La fel de valabila treaba si cu cei cărora le-ai greșit și cărora nu doar le-ai cerut scuze, dar ai facut tot sa demonstrezi ca regreți greșeala și ca a fost o greșeală. Te schimbi in urma acelui episod, devii un om mai bun, nu doar ca vezi unde ai greșit, nu doar ca înțelegi, și totuși nu e suficient pentru mulți. Te vor vedea la fel, vei fi mereu același om care a greșit.

Nu le mai anulați eforturile altora daca sunteți incapabili de a înțelege evoluția lor.

„Ai avut noroc!” este o jignire pentru un om care a muncit mult pentru rezultatele pe care voi i le atribuiți norocului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s