Nu demult am fost întrebată daca vreau sa am o intervenție pe un post de televiziune romanesc in care sa vorbesc despre cum sarbatoresc eu Crăciunul departe de casă.


M-a onorat propunerea, dar am refuzat politicos și cred ca am ales bine.


Acum ceva vreme ma întreba o cunoștință cum serbam noi Crăciunul și i-am spus scurt ca totul este foarte simplu: pe 24 ne strângem la cina, avem un singur fel de mancare traditional norvegian (burta de porc si cartofi fierți), la desert o crema dulce de orez cu frișcă și atat. Restul inseamna relaxare, liniste, un joc de rummy, cadouri, pijamale pufoase, cani cu cacao, biscuiti de casa, cărți, aceleași filme an de an.


„Moamaaa, ce plictisitor! Pai la noi e viață, frate! E mancare bună, e chef, e cu muzica tare, nu ca la plictisiții aia de viață.”
Aveam in cap fraza asta cand am refuzat sa vorbesc despre Crăciunul meu, imi tipa in urechi rasul batjocoritor față de ce ne aduce noua bucurie și implinire.

Deraderea și lipsa de respect față de traditia unui alt popor care alege sa nu se imbuibe cu N-spe feluri de mâncare pana ajunge la spital sau pe colebil/triferment/bilicol. Toți am avut la masa pe cineva cu Colebilul la purtator, sa fim serioși!


Nu ne stresam deloc de Crăciun, nu alergam inutil, nu petrecem ore întregi in bucatarie, stam împreună la povești sau pur și simplu in liniște. Facem bilanțul anului, intoarcem lumea cu josul in sus si analizam orice tema fierbinte, vorbim mult și tragem de o sticla cu vin. N-am vazut om beat de Crăciun, i-am vazut in cap de multe ori, dar nu de Crăciun. Crăciunul este cu familia, doar cu familia, pentru prieteni exista alte zile.


La mine 24 decembrie este dimineața in care soacră-mea pune pe masa tacâmurile de argint, scoate farfuriile alea de sărbătoare, casa miroase a bacon și oua jumari, chifle de casa stau cuminți la cuptor. Ne așteaptă in liniște sa ne trezim și pune pe masă un mic dejun simplu, dar gustos. Tronează gemurile făcute de ea, apoi povestim an de an despre cum făceau si ei toba și cat erau si ei de saraci inainte sa dea No de petrol.

Terminam micul dejun cu o cana de cafea in mana și ne facem planuri. Mergem toti la plimbare prin pădurea din jurul fermei, trecem pe la cimitir și aprindem o lumânare pentru morti, ca apoi sa revenim la căldură. Pranzul inseamna cafea/cacao și biscuiți de casa, n-am vazut niciodata altceva, ca apoi sa fie cina servita la ora 17. La ora aia suntem deja dichisiti și casa miroase atat de bine a burta de porc crocanta, ne asezam la masa și soacră-mea începe ritualul ei cu servitul.

Alex prima, apoi eu, apoi băieții ei, soțul ei, ultima ea. Niciodată altfel, niciodată! Se aud cum se ciocnesc paharele cu tuica norvegiana și se lasa liniștea. Se uita atent la noi și așteaptă verdictul: Da, șoriciul e crocant, foarte bun! O vezi cum respira ușurată de parca viața ei depinde de aspectul asta, confirmarea suprema vine de la socra-miu „Mai buna decat anul trecut!”, deși eu in 10 ani cu ei nu vad nicio diferența. Cred ca asa ii spune el Te iubesc.

La finalul cinei ne strângem in cealaltă sufragerie și ne cuibarim fiecare confortabil in fotolii sau pe canapea, urmeaza momentul preferat al Alexandrei, impartitul cadourilor. Alex imparte unul cate unul și noi asteptam sa vedem ce este in fiecare cadou, abia apoi trecem la următorul. La final ne dam o imbratisare, ne mulțumim pentru cadouri și ne vedem de jocul de rummy.


„Cum serbez departe de casa?”, am raspuns ca sunt acasa, de 15 ani sunt acasa și probabil pentru treaba asta am parut o îngâmfata care isi reneagă originile.


Va doresc un Craciun asa cum vi-l doriți, ca e in liniște sau ca e gălăgios, ca e cu o pizza sau cu masa încărcată, să va aduca bucurie! ❤️

Un gând despre “Povestea Crăciunului norvegian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s