Prima mea iubire a murit acum 5 ani, a fost si este dragostea vieții mele, dragoste despre care vorbesc oricui are cinci minute sa ma asculte. Este dragostea pe care nimeni nu o poate inlocui vreodată…

In brațele acestei iubiri am ajuns direct din matenitate, am fost dusa in casa ei si lasata acolo pentru mulți ani. Știți locul ala in care te duci de fiecare data cand lumea ta se prăbușește? Locul ala care te face sa te simți in siguranță indiferent de ceea ce ti se întâmplă? Ei, fix asa era cu ea! Doar simpla ei prezența ma facea sa cred ca nimic, niciunde, nicicând, nu o sa imi faca rau cu intenție.

Avea niște ochi ciudați, vedea doar bunatatea din oameni și cred ca mulți vedeau doar bunatate in ea. Era o femeie simpla, fără școală, dar o femeie care muncea mult pentru copiii ei. Spăla scari de bloc, ingrijea case de afaceriști straini, calca si gătea pentru oameni „avuți”, iesea in fiecare dimineață din casa la 6am fix până cand a implinit 75 de ani. Atunci a încetinit-o o ruptura de bazin, dar nu a oprit-o.

Era o femeie slaba, deloc cocheta, dar era curata, știu ca se spăla des și catre final cand am rugat sa vina sa fie ajutata a spus cu lacrimi sa nu ii iau si ultima fărâmă de respect. Faptul ca nu mai putea sa gătească, sa faca piața, sa se plimbe, pentru ea insemna ca i luasei demnitatea.
Perioada in care nu a mai putut munci a coincis cu perioada in care maica-mea zacea cu lunile internata la Obregia, era perioada in care eu eram doar o adolescenta, in care frati-miu era un copil. Multe guri de hranit, multe facturi de platit și doar o pensie de urmaș. Traiam din mila altora, din pomeni, din bani pe care ii imprumuta de ici si colo, din mancare luata „pe caiet”, din ce munci putea sa mai faca pe unde nimerea.

Avea o voce calda și imi amintesc ca o vizita lumea, ceea ce imi întărește convingerea ca era o femeie placuta de ceilalți pentru bunatatea ei. Tanti Geta si nea Costel erau preferații ei, abia ii aștepta la cafea duminica dupa ce terminau cumparaturile in piata Moghioros. O placea mult si pe Nina care era cam rea de gura, dar care avea „un suflet de aur”. Il placea si pe Iliescu, ii ținea poza in vitrina, in spatele lui era ascunsa o poza cu mine, dar poza lui era mai importanta. „Ne-a marit pensiile”, auzeam des explicația aia și nu intelegeam multe p-atunci. Atat a putut ea și p-altii sa o invete de bine nu avusese.

Facea des tocana de ceapa cu mămăligă, era saracie multa și trageam de mancarea aia cu painea făcută in casa. Și facea dintr-un pui trei feluri de mancare. Făcea ciorba, făcea la cuptor cu cartofi si facea si la ceaun cu usturoi. Hrănea patru oameni, nu am înțeles niciodata cum reușea, dar ne ridicam ghiftuiti. Și nicidata nu își punea ei prima in farfurie, gasea diferite motive si aștepta sa vada daca mai vrem inca o porție și abia apoi își punea si ei.

Nu stiu ce a fost intre ea și taică-miu, de ce niciodată nu s-au plăcut, nu voi afla oricum niciodată, dar as fi vrut sa știu.

Iar ea, prima mea dragoste, ea a ales sa plece cand Alex a aparut. Ultima discutie telefonica a fost de ramas bun și imi răsună des in urechi cuvintele ei „Acum e cercul complet, acum ai si tu pe cineva al tau si eu pot sa ma duc”. Si dusă a fost a 2a zi.
N-am ajuns niciodată la mormântul ei și probabil nu voi ajunge pentru ca ea inca este in apartamentul in care a trait o viață si in care a murit. Dorința mea mare este sa gasesc un om de incredere pe care sa il platesc sa ii curețe mormântul de buruieni și sa ii puna din cand in cand o floarea si o lumanare aprinsa.

Apartamentul ala in care am crescut cu ea l-am cumparat și de fiecare data cand calc pragul simt cum ea ma îmbrățișează și imi spune ca totul o sa fie bine.

Lucia mea cea buna, astazi o sa fac o tocana de ceapa pentru tine. ❤️

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s